به گزارش آژانس خبری ایذه (ایزنا)؛ اسفندماه ۱۴۰۱ بود که خبر راهاندازی نخستین بازارچه دائمی صنایع دستی ایذه در فضای مجازی و بین محافل مختلف پیچید. خبری که با خود امید و انگیزه بههمراه داشت و نوید آیندهای روشن را به هنرمندان و تولیدکنندگان صنایع دستی میداد.
بازارچه صنایع دستی ایذج حاصل بیش از یک سال پیگیری مستمر و ۱۰ ماه کار و تلاش شبانهروزی دو نفر از شهروندان دغدغهمند و هنر دوست در کنار مشاورههای مشاورههای فعالان این حوزه و همکاری تعدادی از هنرمندان ایذهای بود که در سایه حمایتها؛ همدلی و همکاری برخی سازمانها، اشخاص و نیز مالکان بازارچه حاج پایدار شکل گرفته بود.
تبدیل مرکز تجمع معتادان به یک مرکز با اهمیت فرهنگی
صادق امیدی یکی از بانیان این بازارچه در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: شاید در باور هیچکس نمیگنجید که بازارچه حاج پایدار که آن روزها مرکز اصلی تجمع معتادان، بزهکاران و توزیعکنندگان مواد مخدر بود؛ تبدیل به محیطی فرهنگی و هنری شده و زمینه اشتغال جمعی از هنرمندان صنایع دستی را فراهم آورد.
وی با بیان اینکه احداث این بازارچه امر مهمی بود که افراد متعددی سالها برای ایجاد و راهاندازی آن عاجز ماندند افزود: بهدلیل شرایط نابسامانی که از سالهای قبل بر این بازارچه حاکم شده بود، همچنان مشکلات و چالشهای زیادی گریبان گیر آن بود و نیازمند توجه و یاری هرچه بیشتر مسئولان بود.
این فعال حوزه فرهنگی و صنایع دستی شهرستان ایذه با اشاره به بازدیدها و وعدههای مسئولان وقت تاکنون درباره این بازارچه بیان کرد: از سال ۱۴۰۲ هنرمندان این بازارچه در کانون توجهات قرار داشتند و بیش از هر زمانی فرصت دیده شدن و پیشرفت برای آنان فراهم شد. بازدیدهای مکرری از سوی مسئولان، چهرههای مختلف سیاسی، فرهنگی و هنری، مدیر کل اداره میراث فرهنگی خوزستان، سازمانهای مردم نهاد و گردشگران علاقهمند به تاریخ و فرهنگ ایذه صورت گرفت. عکسها و فیلمها تهیه شد، قولها و وعدهها داده شد، امید و انگیزه ایجاد شد، اما از حمایتها و پشتیبانیهای مستمر و مطلوب دریغ شد.
امیدی با اشاره به مشکلاتی که باعث بازدارندگی کار شد گفت: عدم حمایت شهرداری در ایجاد زیرساخت مناسب، مشکلات برق و روشنایی و عدم همکاری سازمان برق برای نصب کنتور برق، عدم عقد قرارداد بلندمدت و عدم همکاری تعدادی از مالکان بازارچه و قصور مدیران ارشد شهرستان برای حل این معضل، عدم نصب تابلوی سر در متناسب و زیباسازی ورودی بازارچه، عدم ارائه تسهیلات حمایتی توسط نهادهای مربوطه از جمله میراث فرهنگی، اداره صنعت و معدن وشانه خالی کردن اشخاصی همچون رئیس اداره میراث فرهنگی ایذه از زیر بار مسئولیت خویش در قبال ایجاد و تجهیز بازارچه و حمایت از هنرمندان آن و… سبب انباشت مشکلات، عدم جذب بازدیدکننده و بهدنبال آن کاهش انگیزه هنرمندان و کم تحرکی آنان و رفته رفته نیمه تعطیل شدن و بعدها هم تعطیلی کامل بازارچه شد.
همه مسئولان در تعطیلی این بازارچه سهیم هستند
پروانه الماسی مدیر بازارچه کارآفرینی و صنایع دستی ایزج نیز با اشاره به تعطیلی آن اظهار کرد: سؤال اساسی این است که هدف از ایجاد این بازارچه چه بود؟ چرا اولین بازارچه دائمی صنایع دستی ایذه در ابتدای راه خود، به تعطیلی کشیده شد؟ چه کسانی مقصرند و تعطیلی بازارچه منافع چه کسانی را تأمین میکند؟! چرا هیچ یک از مسئولین سراغی از هنرمندان بازارچه نگرفتند؟ و چرا مانع تعطیلی آن و خانه نشینی هنرمندان نشدند؟
وی با بیان اینکه همه مسئولان شهرستان که با مدیریت شهرستان و این بازارچه مرتبط هستند در قبال تعطیلی این بازارچه سهیم هستند افزود: بازارچهای که میتوانست معرف تاریخ، فرهنگ و هنر و نیز توانمندیهای مردم با اصالت ایذه باشد به این راحتی و در نبود حمایت و توجه کافی از سوی متولیان به تعطیلی کشانده شد.
نیازمند مکانی با معماری متناسب هستیم
راضیه غفاری از هنرمندان فعال بازاچه که ۴ سال سابقه فعالیت در رشته هنری فیروزه کوبی را دارد، فعالیت در بازارچه صنایع دستی را جهت بهتر دیده شدن هنر خویش و میزان فروش و درآمد خود مؤثر دانست و اظهار کرد: برای رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند تبلیغات بیشتر، ایجاد مکانی با معماری و طراحی مناسبتر و حمایتهای بیشتر مردم و مسئولان از جمله میراث فرهنگی، فنی حرفهای، فرمانداری و… هستیم.
بودن بازارچه بر ذوق و امید ما تاثیر مثبت داشت
لیلا سعیدی از دیگر هنرمندان بازارچه، با سابقه فعالیت بیش از ۱۰ سال در زمینه هنرهای بافتنی و تزیینی، اظهار کرد: راهاندازی بازارچه سبب شد انگیزه ما افزایش یافته و ذوق و هنر و خلاقیت ما هم به مراتب شکوفاتر شود که این مسأله سبب شد محصولاتی تولید کنیم که برای مردم جذابیت داشته و هنر ما بهتر دیده شود و فروش بیشتری را به ویژه در مواقع برگزاری نمایشگاه در داخل بازارچه تجربه کنیم.
وی مشکلاتی از قبیل معماری و مسیر ورودی نامتناسب، نبود پارکینگ برای پارک خودروی گردشگران و مردم عادی، نبود سرویس بهداشتی، عدم نظم و انضباط در رفت و آمد هنرمندان بازارچه و… را به عنوان چالشهای بازارچه عنوان کرد.
توجه به هنرمندان از تعطیلی بازارچه پیشگیری می کرد
مژده نادری، از هنرمندان معرق کار و منبت کار بازارچه نیز ضمن گلایهمندی از برخی هنرمندان بازارچه به جهت عدم هماهنگی لازم با این مجموعه، عدم حمایت اداره میراث فرهنگی و گردشگری و شهرداری در رفع مشکلات بازارچه را در تعطیلی بازارچه مؤثر دانست.
وی عملکرد ۶ ماههی اول فعالیت هنرمندان بازارچه و مدیریت آن را بسیار مثبت و مطلوب دانست و عنوان کرد: اگر مشکلات و معضلات هنرمندان بازارچه به موقع رسیدگی میشد، به تعطیلی کشیده نمیشد و در حال حاضر به جز بنده و یکی دو نفر دیگر، همه هنرمندان از بازارچه رفته و خانه نشین شدهاند.
امید به دیده شدن دوباره
با توجه به ظرفیتهای بالای هنری و فرهنگی در سطح شهرستان ایذه و اینکه تاکنون این شهرستان و هنرمندان آن چنین مکانی برای نشان دادن دستاوردهای خود نداشتهاند و آغاز به کار این بازارچه روزنهامیدی برای اشتغال در این حوزه و روی آوردن جوانان فعال در حوزههای صنایع دستی به خود اشتغالی بود، توجه بیشتر مسئولان امر به ویژه اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ایذه و اداره کل مربوطه از الزامات مربوطه است.
انتهای پیام/