آژانس خبری ایذه (ایزنا) – همزمان با افتتاح موزه شهرستان ایذه، صحبتهای زیادی از کنشگران شبکه مجازی و حقیقی در مورد کامل بودن یا نبودن این بنا از نظر امکانات و خدمات و چه کسی بانی ساخت و تکمیل آن بوده است بهوجود آمد.
عدهای این افتتاح را یک گزارش عملکرد تبلیغاتی از سوی برخی از مسئولان دانسته و عدهای از آن بهعنوان یک خدمت یاد میکنند و هرکس از نگاه و جانب خود این مساله را مورد تحلیل خود قرار داده است.
با این وجود، پیگیری این رسانه برای بررسی روند انجام کار به آنجا رسید که در بعد دوره نمایندگان مجلس، مرحله آغازین و تملک این مکان در سال ۹۴ و همزمان با مجلس نهم انجام شده است و کارهای اجرایی آن در ابتدای سال ۹۵ و در روزهای قبل از برگزاری مرحله دوم دوره دهم مجلس شورای اسلامی آغاز شد.
با توجه به این مهم، ایوب سلطانی مدیر سابق اداره میراث فرهنگی شهرستان ایذه به عنوان آغازگر این پروژه در پاسخ به این رسانه به توضیحاتی در این رابطه پرداخت.
*نماینده با انجام کار انتقال سند و رده حفاظتی موزه را به نام خود ثبت کند
ایوب سلطانی رئیس سابق اداره میراث فرهنگی شهرستان ایذه و کارشناس این حوزه در گفت و گو با خبرنگار آژانس خبری ایذه (ایزنا) اظهار کرد: اقدامات برای احداث موزه باستانشناسی شهرستان ایذه در سال ۱۳۹۴ و دوران مدیرکلی خسرو نشان انجام شد.
وی افزود: اواخر سال ۹۴ شورای عالی موزههای کشور با حضور مسئولان کشوری و استانی در پایگاه کاوشگری آیاپیر ایذه تشکیل جلسه داد و طی آن جلسه کار تملک مکان موزه از جهاد کشاورزی صورت گرفت.
رئیس سابق اداره میراث فرهنگی شهرستان ایذه تصریح کرد: همزمان با اخذ مجوز احداث موزه و تملک مکان در آن زمان، مجوزات لازم جهت حفاظت از آن از شورای تامین شهرستان و استان اخذ شد و برای نهایی شدن این کار نیازمند اخذ مجوزات از شورای عالی امنیت ملی بود.
سلطانی ادامه داد: با استوری گذاشتن و عکس گرفتن با اقدامات انجام شده در موزه نمیتوان گفت که اجرا کننده این کار بود، به جای وقت گذاشتن روی چرایی جزییات انجام کار و اینکه مصالح، آجر و سیمان چه زمانی تخلیه میشود، باید وقت را صرف هدف ملی و برداشتن موانعی کرد که هنوز برای آن کاری نشده است.
وی بیان کرد: موزاییککاری، دیوارچینی، بتنکاری، گچکاری و… کار اداره میراث فرهنگی است. ما از نماینده شهرستان خواهشمندیم تا قبل از پایان سال در سطح ملی بهدنبال انتقال سند ملک از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت میراث فرهنگی و حل مشکل رده حفاظتی محل کند و با انجام این مهم است که وی میتواند ساخت بنا را به نام خود ثبت کند، در غیر این صورت انجام کار دیوارچینی و تزئین بنا جای مانور ندارد.
*فشارهای سیاسی باعث افتتاح پیش از موعد موزه شد
سلطانی گفت: متاسفانه به دلیل اعمال فشارهای سیاسی جهت افتتاح زودتر از هنگام موزه، فازهای تکمیلی حیاتی همچنان به حالت خود و انجام نشده باقی مانده است و هیچ کاری برای آن صورت نگرفت.
وی با تاکید بر اینکه احداث آزمایشگاه، کارگاه مرمت، سالن معرفی آثار با استفاده از مستند تصویری جهت آشنایی مراجعه کنندگان و شناخت نسبی اثر پیش از حضور در موزه از اقدامات لازم و ضروری انجام نشده هستند خاطرنشان کرد: نماینده برای تکمیل بنا پیگیری و تلاش کرد و در این رابطه از وی تشکر میکنم ولی پیگیریها از راه اصولی نبود و منجر به وارد شدن آسیب به آثار میشود.
این کنشگر میراث فرهنگی بیان کرد: استوری گذاشتن مانور تبلیغاتی روی یک ساختمان هنر نیست، از نماینده شهرستان میخواهیم از موقعیت خود برای انتقال قطعی سند مالکیت از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت میراث فرهنگی و حل مساله رده حفاظتی تلاش کند.
وی افزود: از دکتر اردشیر صالحپور و کیانوش راد به واسطه رتباط موثرشان با وزارت جهاد کشاورزی مکان را برای احداث موزه تملک کردند، از مدیران کل میراث فرهنگی استان از جمله خسرو نشان، علیرضا ایزدی که برای احداث این مکان همکاری کردند نهایت تقدیر و تشکر را دارم.
سطانی ادامه داد: از سید حکمت موسوی مدیرکل فعلی میراث فرهنگی استان خوزستان که برای ایجاد یک فاز جدید در این موزه و کیفی شدن شرایط آن، نزدیک شدن به استانداردهای موزهای و توسعه گالری جانبی تلاش و همکاری جدی داشت نهایت تقدیر و تشکر را دارم.
وی در پایان گفت: در حال حاضر این مکان یک موزه نیمهکاره است و نیازمند عزم جدی برای حل مشکلات و تکمیل واقعی است.